25 Kasım 2010 Perşembe

ELMALI İRMİK TATLISI




Bu hafta tarifimle beraber tahılların öneminden bahsetmek istiyorum.  Özellikle ek gıdaya geçiş yapan bebeklerin beslenmesinde bolca yer vermekte fayda var.

Uzmanlara göre bir bebeğin günlük beslenmesinde 80 gr. tahıl bulunması, sadece buğday değil, diğer tahıllara da yer verilmesi gerekiyor.

Tahıllar, bebeklerin fiziksel ve zihinsel gelişimine yardımcı oluyor. Liften zengin içeriğiyle sindirim sistemini düzenliyor ve bebeklerin bağırsaklarının sağlıklı çalışmasını sağlıyor.
Sağlıklı bir sindirim sistemini desteklediği için bebeğin midesine giden diğer besinlerin de emilimini ve faydasını da arttırıyor.

Ayrıca, tahıllardan sağlanan karbonhidratlar, bebeğin enerji üretmesi ve beyin aktiviteleri için en önemli kaynaklardan biri. İçerdikleri kompleks karbonhidratlar, enerji verici glikozu daha yavaş ve daha uzun sürede açığa çıkarıyor. Böylece bebeklerin obezite riski de azalıyor.
Kaynak: sağlıcakla kal.com

Haftanın hatırlatması:
 Ek gıdalara yeni geçmiş bebeklere İlk defa vereceğiniz besini deneyerek verin. İlk gün bir iki kaşık verdikten sora ertesi güne kadar alerji yapıp yapmadığını kontrol edin.
Alerji belirtileri:
Yüzde ya da boyunda kuru kırmızı pul pul lekeler.
Şişmiş dudaklar, kabarık göz kapakları ya da şişmiş el ve ayaklar.
Aşırı kusma
Göz sulanması, hırıltı, inatçı öksürük.

Bu tarifi ben kızım için haftada en az iki kere yapıyordum. Dönüşümlü olarak armutlu ve elmalı.
Ben irmikli tatları sevdiğimden miktarını fazla tutup kendimde yiyorum J.
Gayet besleyici, doyurucu ve hazırlaması da pratik olan bu tatlıyı bebeğiniz çok sevecek.
Henüz inek sütüne geçmemiş bebekler için devam sütlü tarifi yazıyorum. Tadı hafif ekşimtırak olur onu söyleyeyim.
Gerekli malzemeler:
-1 çorba kaşığı irmik
-1 küçük armut ve ya elma
-120 ml devam sütü
Meyveyi iyice yıkayın, soyun ve küpler halinde doğrayın.
Küçük bir tencerede az suyla 10 dk (armut kullanacaksanız 5 dk) pişirin.
Sütü ısıtın.  Meyveyi az şekerle süte ekleyin. İrmiği üzerine serpiştirin. (Büyük çocuklar için normal sütle hazırladığınızda şeker miktarını kendinize göre ayarlayın)
Hafif ateşte devamlı karıştırarak 10 dk daha ısıtın.
Kaynamasına izin vermeyin devam sütlü karışımın kaynamaması gerekiyor.
Soğumaya bırakın. Henüz pütürlü yiyeceklere alışan bebeklere ezerek verin.
Büyükler için bu tatlının üzerini çeşitli kuruyemişlerle süsleyip sunabilirsiniz.                            
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder