18 Kasım 2010 Perşembe

BESLENME ÇANTASI




Okullar açıldı. Bununla birlikte çocuklarımızın beslenmesi ile ilgili endişeler de başladı doğal olarak.

Okulun yemekhanesinde yeseler bir türlü yanlarına beslenme koyulsa bir türlü.
Okula yeni başlayan minikler için durum daha zor elbet. Anneler için desek daha doğru olur aslında.
Damla 1. Sınıfa başladı. Anaokulunda alıştığımız o yemek düzeni, el bebek gül bebek durumları yok artık. E büyüdüler. Hayatın zorlukları ile karşılaşma ve baş etme vakti geldi. İyi de ben bununla nasıl baş edeceğim.
Geçtiğimiz iki hafta boyunca ikilem yaşadım. Hangisi daha sağlıklı hangisi daha mantıklı bilemedim. Okulun yemeklerinden mi yese, yoksa beslenme çantası mı hazırlasam karar vermek de zorlandım.
Tabii ki insanın kendi evinde hazırladığı gibi sağlıklı olmaz. Önce böylesi daha mantıklı deyip onun sevdiği yiyebileceği şeyleri hazırlamaya çalıştım. Okul yakın olduğu için beslenme saatinde sıcak olsun diye kendim götürdüm.
Tabii ilk hafta olmasının etkisi ile öğretmen izin veriyordu velilerin müdahalesine ama artık o başlarında olacak kendi kendilerine yiyecekler. Bu demek oluyor ki sabahtan yanına beslenme çantası vermeliyim. Bu da demek oluyor ki kuru, soğuk, sandviç tarzı şeyler yiyecek. Sonra düşündüm bu da sağlıklı değil.
Şimdi yemekhanede yemeye başladı. Kimi gün yiyecek kimi gün sevmediği bir şey çıktığında yemeyip aç kalacak. Belki de evde yemediği şeyleri orada yemeye başlayacak. Bu da bir tecrübe bizim için.
Bakalım deniyoruz bu ay, o da olmadı beslenme çantasına geri döneceğiz.
Peki ama bu beslenme çantası nasıl hazırlanmalı içine ne koymalı? Çeşitlilik ve yiyeceklerin bir dengede olması şart.
Uzmanlara göre dengeli bir beslenme çantasında olması gereken yiyecekler :
  • Nişastalı  yiyecekler: Ekmek, prinç, patates ve makarnada bol bulunur.
  • Protein bakımından zengin olanlar: Et, balık, yumurta, fasulye gibi.
  • Kalsiyum içeren yiyecekler: Peynir ve yoğurt.
  • Sebze /salata ve meyve.

Nişastalı yiyecekler iyi bir enerji kaynağıdır. Ekmek iyi bir alternatiftir. Çocukların sıkılmamaları için değişik ekmekler kullanabilirsiniz. Baget, pita, çavdar gibi.
Çoğu çocuk elleriyle yemeyi sever. Uzun uzun keseceğiniz havuç, salatalık ve ya seviyorsa kırmızı/yeşil biberi batırıp  yiyebileceği bir peynirli sosla verirseniz eğlenceli ve lezzetli gelebilir.
Yine bu tarz bir sosla yiyebilecekleri, galeta, kraker de hoşlarına gidebilir.
Tatlı ihtiyaçları için kek ve çikolata yerine taze meyve ve kuru meyveler koyun. Mesela güzel bir meyve salatası hazırlayabilirsiniz. İçine fındık ceviz parçaları ekleyebilirsiniz.
Vaktiniz olursa, özellikle küçük öğrenciler için eğlenceli çantalar ve yiyecekler hazırlayabilirsiniz J.
Örnekler için :
Sevgiler,
Ferah


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder