24 Kasım 2010 Çarşamba

PATATES PÜRESİ YATAĞINDA KAŞARLI TAVUK


Bu yemeğimiz yine daha çok küçük çocuklara göre oldu. Artık kızım büyüdü bizim için yapılan yemeklerden yediği için sorunumuz daha çok küçük olanla.
Kerevizi ben çok severim. Yemeklere verdiği aroma çok hoşuma gider. Çoğu kişi sevmez biliyorum. Hele de ağız tadı günden güne değişen büyük çocuklar hiç sevmez.
Demir 1 yaşını geçti ve ben şu anda ne yese kardır diye tüm tatları deniyorum. Eminim ki şimdi severek yediği ıspanağı, karnabaharı, kerevizi ve pırasayı ileride yemeyecek. İnşallah yanılırım.
Hemen bir parantez açalım ve bu güzide sebzenin faydalarına bakalım:
Kerevizin faydaları:
B vitamini, demir ve kireç yönünden çok zengin olan kereviz, şeker, yüksek tansiyon ve romatizma hastalıklarına iyi geliyor. Ayrıca:
Sinir yorgunluğunu giderir, iştah açar, ağız kokusunu giderir, öksürüğü keser, kanı temizler.
Böbrek kum ve taşları düşürmede büyük rol oynar, cilde tazelik ve parlaklık verir, unutkanlığa iyi gelir.
Anne sütünü arttırır.

Yıllar önce bir arkadaşımdan gördüğüm tavuk pişirme yöntemini hatırladım geçen gün.  Onu Demir’in yiyebileceği şekilde uyarladım içine kereviz eklediğim patates püresi ile birlikte verdim.
Gerekli malzemeler:
-3 -4 tavuk göğüs fileto.
-Bir ufak kereviz
-1 orta boy patates
-3-4 dilim taze kaşar peyniri
- Süt
- Tereyağı
- Tuz, karabiber
Yapılışı:
Tavukgöğsünü kasabınıza ince ince fileto şeklinde kestirin.
Kare kare alüminyum folyolar hazırlayın. Folyo içine filetoyu koyun, hafif tuz ve karabiber serptikten sonra kaşar peynirini yerleştirin. ( 1 yaşından küçükler için baharat kullanmayın)
Rulo yaptıktan sonra kereviz yaprağı da koyup tavuğu folyoyla bon bon şeker gibi sarın.
Diğer filetoları da bu şekilde hazırlayın.
Bir tencerede suyu kaynatın ve folyoya sarılmış tavukları içine atın.
Yaklaşık 15-20 dk pişirin.
Diğer yandan kereviz ve patatesi haşlayın, süt ve tereyağı ekleyip püre yapın.
Süzgeç yardımıyla folyoları çıkarın ve soğuk sudan geçirip bir tabak içinde dikkatlice açın. İçinden çıkacak suyu da tabakta biriktirin.
Tavukları ufak ufak keserek püreyle servis edin. Üzerine etin suyunu gezdirin.
Vaktiniz varsa çocuğunuzun ayına yaşına göre isterseniz beşamel sos da hazırlayabilir ve üzerine dökebilirsiniz.
Afiyet olsun…
Ara ara yazılarımda Patsy Westcott’un ‘Bebekler ve Çocuklar için Sağlıklı Beslenme’ kitabından bazı bilgileri paylaşmak istiyorum sizinle.
Neyi ne kadar vermeli?
Bazen biz anneler bebeğimizin ne kadar yemesi gerektiği konusunda tereddütler yaşarız.
Porsiyon büyüklükleri çocuktan çocuğa değişiyor oysa. İlk başlarda küçük porsiyonlar verin eğer çocuğunuz tabağını çabuk bitiriyorsa verdiğiniz miktarı arttırtın.
6-9 ay arasındaki bebeğinize günde 2-3 kez nişastalı, karbonhidratlı gıdalar verin (patates, makarna ve ya pirinç). Günde iki kez meyve, günde bir kez et/balık/tavuk eti ve ya sebzelerden protein kaynağı olabilecek mercimek, 1 yumurta, fasulye, ayrıca bunlara ek olarak 500 ml anne sütü ve ya biberon sütü almasını sağlayın.
9-12 ay arasındaki bebekler içinse günde 3-4 kez nişastalı gıdalar, 3-4 kez meyve/sebze, bir kez et ve 500 ml süt gerekmektedir.
Herkese sağlıklı ve mutlu haftalar diliyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder