24 Kasım 2010 Çarşamba

KAHVALTI ÖNERİLERİ


Önce, kahvaltının çocuklarımızın gelişiminde ki önemiyle ilgili bir yazıyı paylaşmak istiyorum.
Kaynak: http://www.genelsağlıkbilgileri.com/

‘Birçok çocuk güne kahvaltıyla başlar ve kahvaltıyı takip eden ilk 10 saat içinde yi­yeceklere çok fazla ihtiyaç duymaz.

Kahvaltı, çocukların kan şekerini düzenler; bu nedenle çocuk sağlığı için oldukça önemlidir. Kahvaltı çocukların okulda gösterdi­ği performansı doğrudan etkiler.

Uzmanlar sağlıklı bir şekilde kahvaltı eden çocuk­ların sabah saatlerinde daha başarılı olduğunu belirtmektedir. Kahvaltı eden ço­cukların hızı, etkiye tepki verme kabiliyeti ve problem çözme yeteneği gelişerek ar­tar.

Kahvaltı eden çocuklar özellikle de sabah saatlerinde daha azimlidir. Kahvaltı etmeyen çocukların konsantrasyon düzeyi düşüktür. Kahvaltı etmeyen çocuklar standart başarı testlerinde kahvaltı eden çocuklardan daha düşük notlar alırlar.

 Düzenli olarak kahvaltı yapan çocukların beslenme tarzını kahvaltı yapmayan ço­cukların beslenme tarzı ile kıyaslayan araştırmacılar, kahvaltı öğününü atlayan ço­cukların bazı besin değerlerinden yoksun olduğunu bildirmiştir.’

MAYALI KREP:
Annemlerin eskiden beri çok yaptıkları bu krep onların deyişiyle ‘akıtma’ yı çok severiz. Genelde 5 çaylarında patates salatasıyla dürüm yaparak yeriz. Ama tabii reçel, marmelat ve ya nutella sürerek tüketilebilir. Normal krepten farklı olarak daha hafif oluyor. Bir az daha ekmek tadında. Kıvamını kendiniz ayarlayabilirsiniz kalın ve ya ince olarak.
Bu sefer ben tatlı olarak tahin ve pekmezli bir harç hazırladım içine de çıtırlık vermesi için mısır gevreği serpiştirdim. Kızım çok sevdi.

Tuzlu olarak da krem peynir sürdüğüm krepin içine rendelenmiş kaşar peyniri koydum.

Gerekli malzemeler:

-yarım paket yaş maya
-1 bardak ılık süt
-1.5 bardak ılık su
- 1 çorba kaşığı şeker
-1 yumurta
-2 su bardağı un
Yapılışı:
-Mayayı süt, su ve şeker ile karıştırarak kabarmasını bekleyin. İçine biraz tuz ve unu karıştırarak boza kıvamında bir hamur elde edin. 1 saat bekletin. Bunu geceden hazırlayıp buzdolabında da bekletebilirsiniz. Sabah kalktığınızda kahvaltınız için hazır olur.
Tavayı yağlayıp birer kepçe dökerek krepleri pişirin.
Bir diğer pratik tarifim;

MİLFÖY HAMURUNDA PEYNİRLİ YUMURTA:
Gerekli malzemeler:
-4 yaprak milföy hamuru
-Rendelenmiş beyaz peynir
-Rendelenmiş kaşar peyniri
-1 yumurta

Yapılışı:
Hamurları biraz inceltin, muffin kalıbınına yerleştirin.
İçine hazırladığınız yumurta ve peynir karışımını paylaştırın. Dilerseniz sosis ekleyebilirsiniz. Açıkta kalan hamurun üzerine yumurta sarısından sürün.
160 decere ısıtılmış fırında 20 dk kadar pişirin.

Haşlanmış yumurtayı sunma önerisi:
Haşlamış olduğunuz katı yumurtayı ortasından dikkatlice kestikten sonra sarısını çıkarın ve krem peynirle karıştırarak tekrar yumurtanın ortasını doldurun. Üçgen kesilmiş ufak bir kaşar peyniri saplayın. Bu şekilde çocuklara daha yumuşak, lezzetli ve eğlenceli gelebilir.

Sevgiler,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder