30 Ocak 2011 Pazar

ÇOCUKLARLA MUTFAK AKTİVİTESİ

ÇOCUKLARLA EKMEK YAPIYORUZ

Okullu olan aileler için sömestr tatili ekstra mesai gerektiren bir dönemdir.
Özellikle çalışan anneleri günler öncesinden dert tutar. Gündüz evde olacak çocuğa kim bakacak ve nasıl zaman geçirecek?
Değişik aktiviteler, gezmek, arkadaş ziyaretleri çocukların beklentileri arasındadır. Annelerde bir program yapar. Hangi filme veya tiyatroya gidilecek,  doğum günü partileri, evde yapılacak faaliyetler nelerdir, tabii ödevleri de unutmamak lazım.
Tatil günlerinde çocuklarla yapılabilecek bir diğer aktivite de, çocukların büyük zevk aldığı ve onları bayağı uzun bir zaman oyalayan, hem eğlendiren hem de eğiten mutfak aktiviteleridir. 
Çocuklarla yapılan mutfak aktiviteleri neden önemlidir:


1.    Çocuklara yemek yapmayı öğretmek, beslenme ve sağlıklı yemek hakkında bilgi sahibi olmalarını da sağlar. Günümüzde maalesef çocuklarımız hazır yemek yemeğe çok meyilliler ve bu da geleceklerini tehdit ediyor.

2.    Kendilerine olan saygılarını ve özgüveni arttırtır. Onlar, bir vazifeyi başarıyor olmanın mutluluğunu yaşarlar.

3.    Beraber yapacağınız yemeği veya atıştırmalığı hazırlamanız belki biraz zaman alacak ama çocuklarınızla geçirdiğiniz bu kaliteli zaman onlar için paha biçilmez olacak.  Sadece biraz sabır yeter, zemine dökülen sütü veya unu dert etmeyinJ

4.    Çocuklara, kendi yaptıkları yemek lezzetli gelecek ve afiyetle yiyeceklerdir.

5.    Mutfak aktivitelerinde yemek yapmayı öğrenmenin yanı sıra farkında olmadan birçok şey öğrenirler.
-Sayı saymayı, şekilleri, ölçü birimlerini öğrenirler.
 -Kelime dağarcıkları gelişir.
 -Bunların yanı sıra sorumluluk almayı, temizlik yapmayı, paylaşmayı ve ekip çalışmasını öğrenirler.
 -Kesme, yoğurma, hamur açma, karıştırma, çırpma becerileri de gelişir.

6.    Çocukların kendilerini ifade edebilmeleri ve hayal güçlerini geliştirmede de büyük rol oynar.
Mutfak aktivitesi için ihtiyacınız olan önemli şeyler:
-          Bol zaman
-          Meraklı çocuk(lar)
-          Aktivite boyunca sabır gösterecek ve sonrasında etrafı temizleme enerjisi olacak anne
-          Önlük
-          Eğlenceli olabilecek bir tarif
-          Ve bu tarife eşlik edecek malzemeler.

Damla’nın kuzeni bizdeyken ben de onlarla bir şeyler yapmak istedim ve ekmek yaptık beraber.  
Benim kızım dâhil çevremde ki birçok çocuk yemekle ekmek yemeği sevmiyor. Yemeğin tadını bozuyormuş efendim. O yüzden kahvaltıda mümkün olduğunca ekmek yedirmeye çalışıyorum.  Diğer öğünlerde de bir dilim anca yiyor. Hâlbuki ne kadar faydası var.
Ekmek başta fosfor, kalsiyum ve demir olmak üzere madensel tuzlar A, B, E, K, D ve PP vitaminleri, nişastalar, selüloz, şeker yönünden zengindir.
Ekmek mayası tamamen doğal bir besin kaynağıdır.
Enfeksiyonlara karşı savunma görevi yapan hücreleri aktif hale getiren, vücuda yabancı hücreleri sarıp yok eden ve vücudun savunma mekanizmasını harekete geçiren etkiyi başlatır. Bunun sonucunda da güçlü bir bağışıklık sistemi oluşur. Sağlıklı bireyler kullandığında hastalıklara karşı dayanıklılık ve direnç geliştirir.
Gerekli malzemeler:
-350 gr tam buğday unu*
*Tam Buğday unu: Rafine edilmemiş olan buğday unudur. Bu undan yapılmış olan tam buğday ekmeğinin beyaz ekmekten ve kepekli ekmekten daha farklı ve sağlıklı olduğu bilinir. Kepekli ve beyaz ekmekte olmayan vitaminlerden zengin buğday özü tam buğday ekmeğinde vardır.
-30 ml sıcak su
-10 gr şeker
-1 yumurta
-2 çay kaşığı yaş maya
-45 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
- 125 ml süt
-Tuz
Yapılışı:
Yaş mayayı sıcak suda eriterek 5 dk. bekletin.
Maya, süt, şeker, yumurta, tereyağı, un ve tuzu bir kaba koyup iyice yoğurun. Çok yapışkan bir hamur olursa biraz un ekleyin. Yumuşak bir hamur elde edin.
 Bu aşamada isterseniz içine zeytin ve ya ceviz ekleyebilirsiniz. Damla Sade, Selen zeytinli yapmayı tercih etti.
Hamurun üstünü streç folyo ile kaplayıp iki saat bekletin. Hamur iki katına kadar kabarmış olacak.
Hamuru eşit parçalara bölün. Yuvarlaklaştırıp kelepçeli kek kalıbına veya ona uygun bir fırın kabına sıkıştırmadan parçaları yerleştirin.
Üzerini temiz bir bezle örterek 30-40 dk. bekletin.
200 derecede ısıttığınız fırında üstlerine susam serperek 25-30 dk. pişirin.
Ekmeğiniz hazır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder