24 Ocak 2011 Pazartesi

BEŞAMEL SOSLARI

SEBZE KAMUFLAJI BEŞAMEL SOSLARI
Küçük yaştaki çocuklara sebze sevdirmek zordur. Sebze yemekleri olduğunda kaçacak yer ararlar. Muhakkak çok seven çocuklarda vardır, ‘istisnalar kaideyi bozmaz’ klasik laftır ama burada da geçerlidir. Genelde çocuklar sevmez bu bir gerçek.
Önlerine çeşit koysanız, zeytinyağlı pırasa, karnabahar ve ya ıspanak yemeğini mi yoksa makarna, pilav, köfteyi mi tercih ederler.
Çocukların genelde tercihi patates, makarna ve pilavdan yanadır.
Ama sebzelerin en sağlıklı özelliklerinden de çocukları mahrum etmemek lazım.
Peki, ama nasıl sevdirebiliriz ya da çaktırmadan yedirebiliriz J.
Genellikle çocuklar pişmiş olarak yemedikleri yiyecekleri çiğ olarak kabul ederler. Özellikle sosa batırıp elleriyle yemekten büyük zevk alırlar. Havuç, kabak, kırmızıbiber gibi. 
Az haşlanmış karnabahar, yeşil fasulye de soslarla yenebilecek sebzelerdir. Sos örneklerine de ileride yer vereceğim.
Sebzeleri yedirecek sevilen soslardan biride beşamal sostur.
Değişik şekillerde ve renklerde sunabileceğiniz bu sosla birçok yemeği cazip hale sokabilirsiniz.
Ben çocuklarımda çok denedim.  Özellikle 1-2 yaşlarındayken çok işe yarıyor.
Temel beşamel sosu:
Malzemeler:
40 gr tereyağı
2 çorba kaşığı un
Yaklaşık 500 ml Süt.
Az tuz.
Tereyağını bir tencerede yavaş yavaş yakmadan eritin. Unu ekleyip kavurun.
Bir yandan yavaşça sütü ekleyip topaklanmasına izin vermeden karıştırın.
Peynirli Beşamal:
Hazırladığınız sosa rendelenmiş peynir katın ve eriyene kadar karıştırın.
Makarna, haşlanmış patates ve fırın gratenler için kullanabilirsiniz
Sarı Beşamal:
Sade beşamale sütte eritilmiş 1 kaşık köri ekleyip karıştırın.
Balık, sebze ve pilavla sunabilirsiniz.
Pembe Beşamal:
Sade beşamale 1 kaşık ketçap karıştırın.
Tavuk, karnabaharla sunabilirsiniz.
Yeşil Beşamal:
Bir tutam maydanozu az su içinde hafif ateşte ısıtarak yumuşatın. Suyunu süzüp blenderdan geçirip beşamal sosa katın.
Yeşil renk için ıspanak da kullanabilirsiniz.
Balık ve pilavlarla kullanabilirsiniz.
Kaynak: Miniklerin Yemek Keyfi
Beşamal soslarını fazla hazırlayıp buzdolabı poşetleri içinde derin dondurucuda dondurun. 1 ay süreyle muhafaza edebilirsiniz.Elinizin altında hazır olmuş olur.
Bol sebzeli günler diliyorum J.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder