24 Kasım 2010 Çarşamba

NE OYNASAK?

 NE OYNASAK?
Bazen çocuklarla ne oyun oynayacağımız ne yemek yapacağımız kadar önem taşır. Çocuğumuzla kaliteli zaman geçirmek, beraber olduğumuz vakitleri yararlı hale dönüştürmek isteriz.
‘Şimdiki çocuklar çok şanslı’ klasik lafı vardır ya. Aynen katılıyorum ama bir yandan da şanssız demek istiyorum. Neden mi? Çünkü sokak oyunlarını bilmiyorlar, eskiden evde annelerin anneannelerin yaptığı bez bebekleri, kuklaları bilmiyorlar. Ev içinde uydurulan oyunları bilmiyorlar.
Hatırlıyorum da okul dönüşü arkadaşlarla sokağa çıkmak için sabırsızlanırdık. Kızlar arasında en popüler oyunlar, ip atlama, lastik, sek sek, yakan top ve holihop çevirmeydi. Deli gibi ‘İs- tan- bul- lu-lar’ oynardık lastikte zıplaya zıplaya.
Ha bir de şimdi hatırladım. Küçük lastik toplar vardı. En yükseğe atıp o top düşene kadar ellerimizi önümüzde arkamıza şaklatarak hızla  1-2-3-4-5-6….. diye sayardık. Hatırlayanınız var mı? Anlatabildim mi bilmiyorum.
Evde en sevdiğim oyun ise masa altında oynadığım evcilik oyunuydu. Ya da sandalyeleri birleştirip üzerine bir örtü atıp çadır yapardım. Şebnem vardı. Hatırlarsınız. Kağıttan bebek. Onunla oynamak büyük bir zevkti.
Şimdi soruyorum içimizden kaç kişi çocuklarımız için odalarına yığdığımız o pahalı oyuncaklar haricinde, birlikte yaptığımız oyuncaklarla oynuyoruz. Yani faaliyet yapıyoruz J. Vakit ayırabiliyor muyuz? Zaman oluyor belki ama aklımıza gelmiyordur hali hazırdakiler varken başka şeyler yapmak.
Geçen gün raftaki kitapları düzenlerken araya sıkışıp kalan, Ali Çankırılı’nın 365 eğitici oyuna yer verdiği ‘Benimle oynar mısın anne’ kitabı elime geçti.
Bu hafta bir değişiklik yapıp size bu kitaptan çocuklarınızla oynayabileceğiniz birkaç oyun tarifi vereceğim.
Hem dışarıda, yolculukta, hem ev de çocukların zekâsını, el becerisini geliştiren, öğretici oyunlar oynamak için çok fazla malzemeye ihtiyacımız yok aslında. İşte birkaç örnek:
Evin İçinde Hazine Avı
*Gerekli olanlar: Küçük oyuncaklar, kağıt, kalem.
Çocuğunuzun küçük oyuncaklarını, kitaplarını ve küçük şekerleri saklayarak, bunların yerlerini bir kâğıda evin bölümlerini çizdiğiniz haritada işaretlerin ve bir hazine haritası oluşturun.
Çocuğunuz haritayı kullanarak sakladıklarınızı bulsun.
Yap-boz Harita
*Gerekli olanlar: Türkiye ve ya dünya haritası, Karton, yapıştırıcı.
Çocuğunuzla Türkiye haritasını bir kartona yapıştırın. Çocuğun yaşına göre 3 parça ve ya 4-5 parçaya kesin. Daha büyük çocuklar için 7 bölgeye ayırabilirsiniz.
Dünya haritasını da önce kıtalara sonra ülkelere ayırarak bir diğer yap-boz hazırlayabilirsiniz. Çocuklar böylelikle ülkesini ve dünyayı tanıyacaktır.
Yatma Zamanı Oyunu
Gerekli olanlar: Oyuncak hayvan, oyuncağı içine alacak büyüklükte karton kutu, ve havlu ve ya ufak yastık.
Çocuğunuz uykuya gitmekte isteksiz mi davranıyor? Bu oyun işinizi kolaylaştırabilir.
Önce çocuğunuza en sevdiği oyuncak hayvanını almasını söyleyin. Sonra da karton kutuyu rahat bir yatağa dönüştürün. İçine havlu, ufak yastık ve ya yastık vazifesi görecek bir şey yerleştirin.
Oyuncak yatağı çocuğunuzun yatağının başucuna koyun. Sonra uyku saatinin geldiğini ve oyuncağını yatağına yatırmasını söyleyin. Oyuncağını sallayarak, ninni söyleyerek uyutmasını sağlayın.
Söylediği ninni ve ya anlattığı masal telkin görevi yapacak ve çocuğunuza uykuya dalacaktır.
Balık Avı
*Gerekli olanlar: İp, ambalaj bandı, küçük bir mıknatıs parçası, büyük tel ataçlar, karton ve sopa.
Sopanın ucuna 40-50 cm uzunluğunda bir ip bağlayın. İpin boşta kalan ucuna da mıknatısı bağlayın. Sonra kartonun üzerine balık resimleri için ve ya dergilerden balık resimleri yapıştırın. Balık resimleri kesip çıkartın. Arkalarına bantla tel ataçları tutturun.
Balıkları ataçlar üstte olacak şekilde yere yayın. Önüne de ufak bir engel koyun. Ufak bir sehpa ve ya masa gibi. Çocuğunuz masanın arkasına geçsin. Oltayı masanın üzerinden uzatarak yerde yayılı duran balıkları görmeden yakalamaya çalışsın. Hadi rastgele.
Kendi fikrim, bu oyunu iki olta ve daha çok balık yaparak, kim daha fazla balık tutacak şekilde bir yarışa da çevirebilirsiniz. Ya da balıkların üzerine rakam, ya da yapılacak bir şey yazarak ( iki kere kuş gibi öt, 3 kere kedi gibi miyavla) daha eğlenceli hale dönüştürebilirsiniz.
MALZEMESİZ OYUNLAR
Özellikle küçük çocukları seyahatte ya da doktor sırası beklerken, restoranda yemeğin gelmesini beklerken, yürürken oyalama oyunları J.
Aptalca sorular
Çocuğun hayal gücünü geliştirmek ve eğilimlerini keşfetmek için aptalca sorular sorun.
Örnek;
-Bir çocuk varmış. Bu çocuk acaba köpek mi olmak ister, geyik mi?
-Geyik.
-Neden?
-ve çocuk nedenini anlatır…
Bana renk bul
Etrafınızda gördüğünüz renkleri sorarak o renkteki nesneleri bulmasını isteyin. Kırmız renk ne var, yeşil ne var gibi.
Nerede Yazıyor
Yoğun bir trafiktesiniz ve ya uzun bir yol yürüyorsunuz. Çocuğunuz okuma yazma biliyorsa ona etrafınızda tabelalardan görüp okuduğunuz yazıları bulmasını isteyin.
Biz çocukken ablamla çok oynardık bu oyunu. Dolmuştayken en sevdiğim oyundu bu.
Sözcüklerin Anlamı
Çocuğunuza her gün karşılaştığı bazı kelimelerin onun için ne anlama geldiğini sorun.
Örneğin; sevgi, aşk, nefret, ölüm, eğitim, anne, baba, evlenme, boşanma. Aldığınız cevaplar şaşırtıcı olabilir. Hatta bazıları kayda değer olur bunları not edin.
Yanlışlarda Bip
Çocuğunuzun iyi bildiği bir şarkıyı ve ya hikâyeyi seçin. Önce bunun doğrusunu söyleyin. Sonra da arada yanlış kelimeler kullanarak tekrar anlatın ve ya söyleyin. Onunda her yanlışı bulduğunda ‘bip ‘ sesi çıkarmasını isteyin. Dikkatini ölçmüş olursunuz.
Hadi gelin çocukluğunuzda oynadığınız oyunları paylaşın bizimle. Biraz nostalji yapalım hep beraber. Çocukluğumuza dönelim o günleri analım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder