10 Şubat 2011 Perşembe

EV YAPIMI KETÇAP

EV YAPIMI KETÇAP
Ketçap çocuklar tarafından çok seviliyor, seviliyor da ne demek tapılıyor resmen.  Damla’da çok taktı bu aralar. Ondan görüp Demir’de nasibini alıyor elbet.
O yüzden ev yapımı ketçap yapmaya karar verdim.
Bu arada bir bilgi verelim aslında ketçap yemek bayağı faydalıymış. Domateste bulunan kalp hastalıkları riskini düşüren likopen, domatesin işlenmesi ile daha çok ortaya çıkıyormuş.
Son araştırmalar, özellikle ev yapımı salça ve ketçaplarda diğerlerine oranla üç kat fazla likopen içerdiğini gösteriyor.
Bu tarifi yapmak biraz zamanınızı alabilir ama ev yapımı olmasından dolayı çocuğunuza gönül rahatlığı ile verebilirsiniz.
EV YAPIMI KETÇAP
2 kilo domates
500 gr arpacık soğan ve ya normal kuru soğan
6 diş sarımsak
6 sap kereviz
1 çorba kaşığı kişniş
1 tatlı kaşığı zencefil
1 tatlı kaşığı karanfil
1 tatlı kaşığı toz muskad (küçük hindastan cevizi)
Yapılışı:
-Bu baharatları aktarlardan rahatlıkla bulabilirsiniz.
-Domates, soğan ve sarımsağı kıyın, tencereye koyun.
-Kereviz ve baharatları ekleyin.
-Hafif ateşte 25 dk pişirin. Kaşık yardımıyla tel süzgeçten geçirin.
-Tekrar tencereye koyup yaklaşık yarım saat pişirin. Pürenizin hacmi yarıya inmelidir.
-Elde edilen miktarı ölçün, 1 litre püre için 250 ml elma sirkesi, 75 gr şeker, 2 tatlı kaşığı tuz ve 1 çorba kaşığı az acılı kırmızı biber ekleyin.
- Sık sık karıştırarak orta ateşte 1 saat pişirin.
-Sterilize şişelere doldurup buzdolabında saklayın.
İşte size katkısız, koruyucusuz ketçap :).
Kaynak: Miniklerin Yemek Keyfi
Sevgiler
Ferah

2 yorum:

  1. Ferahcım şahane bir paylaşım olmuş ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Sevilcim çok teşekkür ederim... denemeye değer ne dersin? :).

    YanıtlaSil